Tilslutning af vaskemaskine – sådan installerer du den selv
Kvinde og vaskemaskine efter tilslutning

Tilslutning af vaskemaskine – sådan installerer du den selv

0 759

Hvis du synes, det virker som et uoverskueligt projekt at installere din vaskemaskine selv, så læs med her. Det er nemlig slet ikke så kompliceret, og når du gør det selv, sparer du en del penge.

Mange mennesker vælger ofte den lette løsning og ringer efter en håndværker, når der skal installeres nye maskiner i hjemmet. Men har du tænkt over, at den letteste, og tilmed billigste, løsning faktisk kan være at gøre det selv? Når du installerer din egen vaskemaskine, kan du gøre det, lige når det passer dig, og du sparer omkring 500,- kr. på monteringen.

Inden du begynder

Inden du går i krig med selve installationen, er der et par ting, du skal være opmærksom på.

Først og fremmest skal der være et tapsted der, hvor vaskemaskinen skal stå. Hvis der ikke i forvejen er et tapsted, skal dette laves af en autoriseret VVS-installatør for at være lovligt og dækket af forsikringen ved eventuelle uheld.

Derudover skal du kunne lukke for vandet på en afspærringsventil, inden du går i gang. Denne kan være placeret på vandfordelingsledningen eller koblingsledningen til det tapsted, du arbejder med. Hvis der ikke er mulighed for at lukke for vandet, skal du tilkalde en autoriseret VVS-installatør, da du ikke selv må montere eller udskifte afspærringsventiler.

Er du i tvivl om udvalget så se aplusplus.dk, eller hvis du vil vide hvilke VVS-opgaver du selv må klare, kan du blive klogere på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside eller se nedenstående video:

Husk jordforbindelsen

Når du slutter din vaskemaskine til strøm, skal der være jordforbindelse. De fleste hårde hvidevarer sælges med stik, som ikke har jordtilslutning i danske stikkontakter. Husk derfor at købe en omformer eller udskifte stikket til et med jordforbindelse. På den måde er du sikker på at undgå skader og farlige, elektriske stød. Omformer til jord finder du her.

Det skal du bruge til installationen

  • En skiftenøgle
  • En slange (Medfølger oftest ved køb af vaskemaskine. Alternativt kan du købe en godkendt slange med fabriksmonterede koblinger.)

Eventuelt:

  • Drypbakke/afløbsbakke
  • Water-block

Fremgangsmåde

Sørg for, at vaskemaskinen står på et jævnt underlag og helst i et vådrum med vandafløb i gulvet. Derved er du sikret i tilfælde af vandudslip.

Du kan evt. montere gummifødder for at minimere støj og rystelser i gulvet i forbindelse med centrifugering.

Når der er lukket for vandet, bruger du skiftenøglen til at montere slangen på tapstedet. Afløbsslangen føres til nærmeste gulvafløb eller håndvask, så maskinen kan komme af med afløbsvandet.

Derefter tilslutter du strømmen, og voilá – vaskemaskinen er klar til brug!

Ekstra tips

Der er nogle få, simple ting du kan gøre for at være sikret bedst muligt mod vandskader fra din vaskemaskine.

  1. Ved at placere en drypbakke under maskinen vil du hurtigt opdage et eventuelt vandudslip, før det forvolder store skader.
  2. En water-block, også kaldet aquastop, er en sikkerhedsventil, som sikrer mod oversvømmelse, såfremt der skulle opstå en lækage i maskine eller tilslutningsslange. Denne monteres mellem tapsted og slange som en ekstra sikkerhed.

Både drypbakke og water-block kan købes hos diverse VVS-forhandlere og findes bl.a. på coolvvs.dk og vvs.dk.

Vasketårn

Ønsker du at lave et vasketårn med vaskemaskine og tørretumbler skal du blot være opmærksom på, at vaskemaskinen altid skal være placeret nederst. Dette skyldes dels, at vaskemaskinen ofte vil være tungest og dels, at skaderne ved et eventuelt vandudslip mindskes. Alternativt kan du også købe en vaskemaskine med tørretumbler, så behøver du ikke at stable maskinerne.

Husk altid at fastmontere maskinerne med de rette sammenbygningsbeslag, så konstruktionen kommer til at stå sikkert og fast.

Hvis det virker uoverskueligt…

…kan du altid bestille levering og montering sammen med din vaskemaskine. Hos wupti.com og whiteaway.com kan det vælges i forbindelse med køb af vaskemaskinen for lige knap 500,- kr. For denne pris bliver maskinen både leveret, båret op og tilsluttet, og du skal således ikke røre en finger.

Links til de bedste vaskemaskiner ifølge forbrugerrådet TÆNK:


Siemens WM16s465DN4.999,- kr.


Læs mere >>Bosch WAW32568SN6.499,- kr.


Læs mere >>


Video udgivet af sikkerhedsstyrelsen:

TIPS FRA ANDRE BRUGERE

Tilføj et tip til artiklen