Poseløs støvsuger – Godt eller skidt?

Poseløs støvsuger – Godt eller skidt?

0 418

Overvejer du at anskaffe en poseløs støvsuger, men ved du ikke helt, hvad de kan og ikke kan? Så læs med i denne guide. Jeg har kigget nærmere på fordele og ulemper ved den poseløse støvsuger og fundet frem til nogle af de bedste på markedet.

Hvorfor uden pose?

De mest åbenlyse fordele ved en poseløs støvsuger er, at du slipper for ekstraudgifter til poser og problemer med at finde den helt rigtige type til din støvsuger. Mange støvsugere skal nemlig bruge en bestemt slags pose, hvilket kan forårsage noget besvær, når der skal købes nye.

Dyson DC48 Animal Pro
Dyson DC48 Animal Pro

Omkostningerne er heller ikke ubetydelige. En almindelig familie skifter måske støvsugerpose 5-6 gange årligt, og gennem en støvsugers levetid på ca. 10 år kan man derved snildt komme af med 1.500 kr. for poser. Det svarer omtrent til halvdelen af prisen på en god støvsuger.

Du slipper desuden for at stå søndag eftermiddag med en sløv støvsuger, som ikke vil samarbejde, fordi posen er fyldt, og du ikke har flere på lager.

Hvilket fører mig videre til en anden fordel – en poseløs støvsuger taber ikke sugeevne, når beholderen er ved at være fyldt. Dette i modsætning til en støvsuger med pose, som ofte næsten ikke vil suge, når tiden nærmer sig til et poseskift.

Sidst, men ikke mindst er de poseløse støvsugere ofte mere allergivenlige end dem med pose, da de ikke blæser varm luft ud, som kan indeholde støvpartikler. Lider du af støvallergi kan det derfor være ideelt med en poseløs model, da de filtrerer støvet bedre.

Er det ikke noget griseri at tømme støvbeholderen?

Det afhænger af støvsugeren. De bedste modeller er indrettet således, at skidtet komprimeres i beholderen, så det ikke flyver ud i rummet, når den tømmes. Ved at holde en skraldepose hen over åbningen kan du let tømme den uden at få støv alle steder. Du kan også vælge at gå ud til skraldespanden og tømme beholderen direkte heri – så undgår du med sikkerhed at få spredt støvet indenfor.

Sådan tømmes en poseløs støvsuger
Sådan tømmes en poseløs støvsuger

Ulemper

Der er umiddelbart mange fordele ved poseløse støvsugere, men de har også nogle svage sider. Hvis du har et hjem med mange tæpper, vil det nok være bedst at holde fast i den gammeldags model med pose, da sådan en er mere effektiv på tæpperne. Poseløse støvsugere egner sig generelt bedst til glatte overflader og har ikke så kraftig sugeevne på tæpper. Derudover kan dyrehår være en krævende udfordring – jeg har dog fundet et par modeller, som eftersigende skulle kunne magte opgaven.

Et andet minus er, at en støvsuger uden pose ofte vil støje mere end en med pose. Hvis du er overfølsom overfor høje lyde eller bor i lejlighed og støvsuger ofte, kan dette være generende.

Derudover kræver denne type støvsuger, at du renser filteret ind imellem, da det ikke blot skal udskiftes. Langt de fleste leveres med et vaskbart og allergivenligt støvfilter, som kræver en rengøring af og til.

Hvad skal du gå efter?

Herunder kan du se nogle af de områder, støvsugerne bliver testet på, når man fx hos Tænk vurderer, hvilke der er bedst. Disse ting kan du have med i dine overvejelser, hvis du er på udkig efter en poseløs støvsuger:

  • Strømforbrug – er den dyr i drift?Top secret stamp
  • Sugeevne på forskellige overflader
  • Tilbehør til forskellige overflader og møbler
  • Filtertype
  • Støjniveau
  • Brugervenlighed – er den let at tømme?

Anbefalinger

Herunder kan du se tre støvsugere uden pose, som hver især har klaret sig godt i tests. De er gode på forskellige områder og ligger i tre prisklasser.

Electrolux UltraCaptic Animal

Electrolux UltraCaptic
Electrolux UltraCaptic

Denne støvsuger er et effektivt våben mod dyrehår, og indstiller du sugestyrken til højeste niveau, er tæpper heller ikke noget problem. Den får ros i Tænk’s test af poseløse støvsugere og sammenlignes med nogle af de dyrere modeller fra Dyson, som er kendte for at være stærke på dette område. Med regulerbar sugestyrke og forskellige mundstykker til forskellige behov får du her en meget alsidig støvsuger. Den er indrettet med et lille håndtag, som gør at du kan presse støvet sammen i beholderen, inden du tømmer den. Så fylder det ikke ret meget, og det minimerer risikoen for at sprede støvet. UltraCaptic Animal er udstyret med et HEPA13 filter, som er et af de mest effektive til at opfange selv de mindste støvpartikler. Vi har dermed også at gøre med en yderst allergivenlig støvsuger og endda til en ganske fornuftig pris.

Set hos Whiteaway.com til kr. 2.999,-

Dyson DC48 AnimalPro

Dyson DC48 Animal Pro
Dyson DC48 Animal Pro

Dyson har her lavet en lille og let støvsuger, som er super let at manøvrere rundt i en mindre bolig. Med en vægt på kun 4,9 kg er den også perfekt, hvis du har trapper. Selvom den er lille, er den bestemt ikke svag – den klarer både tæpper og fældning fra husdyr så godt som nogen anden poseløs støvsuger. Det særlige turbinemundstykke er særligt indrettet til at fange selv længere hår, uden at støvsugeren kløjes i dem. AnimalPro roses desuden for sit lave støjniveau, hvilket gør den velegnet til boligkomplekser, hvor lydisoleringen ikke er i top.

Prisen ligger i den høje ende, ligesom de fleste Dyson-modeller, men du får også en solid støvsuger, som er effektiv og nem at håndtere.

Pris: kr. 4.999,- hos Wupti.com

Dyson DC52 Allergy Parket

Dyson Allergy Parquet
Dyson Allergy Parquet

Allergy Parket scorer topkarakter i testen hos Tænk. Den er meget effektiv på glatte gulve, og det medfølgende parketmundstykke fanger alt på trægulve. Der medfølger desuden møbelmundstykke og fugemundstykke. Det eneste denne støvsuger ikke kan klare er dyrehår. Har du dyr, vil jeg derfor anbefale at vælge en af de to ovenstående modeller.

Allergy Parket er, som man næsten kan høre på navnet, den ideeller støvsuger til folk med støvallergi. Mange støvsugere hvirvler skidtet rundt, mens de kører, men det gør den her ikke. Alt støvet komprimeres i beholderen, og selv de fineste, små støvpartikler opfanges af HEPA-filteret. Komprimeringen gør det også nemmere at tømme støvbeholderen uden svineri. Det eneste kritikpunkt i Tænk’s test er, at støvsugeren har et relativt højt støjniveau, hvilket dog er almindeligt for de poseløse udgaver.

Kan købes på Whiteaway.com til kr. 3.859,-

TIPS FRA ANDRE BRUGERE

Tilføj et tip til artiklen