Mælkeskummer – Sådan vælger du! Se tips og gode råd her.
Kop kaffe med mælkeskum

Mælkeskummer – Sådan vælger du! Se tips og gode råd her.

0 584

Elsker du blødt og luftigt skum i din kaffe? Med en mælkeskummer kan du få caféoplevelsen derhjemme, lige når du har lyst. Men det kan være en jungle at finde rundt i alle markedets mælkeskummere, og jeg har derfor set nærmere på nogle af de bedste modeller og deres fordele og ulemper.

Kaffekop med mælkeskum

Hvad skal du have med i overvejelserne?

Inden du køber din mælkeskummer, er det en god idé at overveje, hvilke behov den skal dække. Skal den fx bruges til hverdag eller blot en gang imellem til en lækker, cremet cappuccino? Vil du foretrække den bedste, billigste eller den, der kræver mindst af dig?

Uanset hvilke kvaliteter du sætter pris på, er der helt sikkert en model, der passer til dine ønsker og behov.

En kop kaffe med skum

Overordnet set skal en god mælkeskummer:

  • Lave luftig, holdbar skum
  • Være let og sikker at anvende
  • Være let at rengøre
  • Holde længe

Med det i mente bevæger vi os videre til mere specifikke detaljer.

Hvilke typer kan du vælge imellem?

Vi kan opdele mælkeskummere groft i fire underkategorier: håndholdt, manuel, halvautomatisk og fuldautomatisk. De har hver især både fordele og ulemper og passer til forskellige behov.

Herunder får du en mere detaljeret gennemgang af mælkeskummere indenfor de fire kategorier.

Alternativt, find din mælkeskummer her:


Philips mælkeskummer


Philips mælkeskummer

699,- kr.


Læs mere >>Rösle mælkeskummer


Rösle mælkeskummer

1.199,- kr.


Læs mere >>


Håndholdt, batteridrevet

Den håndholdte, batteridrevne mælkeskummer er den billigste model, men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at den er dårligere end de dyre versioner, hvor du blot skal trykke på en knap og 1-2 minutter efter står med dampende varm, cremet mælkeskum.

En håndholdt skummer er idéel, hvis du kun har tænkt dig at bruge den en gang imellem og ikke har brug for at lave større portioner. Med denne type kan du let og hurtigt piske mælk til et par kopper kaffe, og den er nem at rengøre under den varme hane. Du sikrer selv, at mælken bliver pisket jævnt ved at bevæge maskinen op og ned og kan enten bruge det kolde skum som det er eller varme det i mikroovnen.
OBH Nordica cafe crema

OBH Nordica Café Crema

OBH Nordica er kendetegnet ved kvalitet og holdbarhed, og deres produkter skuffer sjældent. Heller ikke denne lille, effektive mælkeskummer, som leverer en fyldig, cremet skum, der ikke falder sammen. En klar fordel er, at der medfølger en praktisk holder og en mikserkande (max. 500 ml) med måleenheder på siden.

Den koster omkring kr. 200,- inkl. tilbehør.

Rösle mælkeskummer

Rosle MælkeskummerDenne mælkeskummer scorer 6 ud af 6 stjerner i en test foretaget af Politiken på grund af sine fremragende egenskaber. Den kan piske med to hastigheder, fremstiller perfekt skum og er dejligt let at arbejde med. Den langsomme hastighed egner sig bl.a. fint til vinaigrette dressinger, hvilket giver Rösles model en ekstra dimension.

Den koster ca. kr. 200,- og er dermed lidt dyrere end konkurrenten fra OBH Nordica, da der ikke medfølger noget tilbehør.

Manuel ”stempelskummer”

Den manuelle mælkeskummer er lidt dyrere end den håndholdte. Du slipper for at bøvle med batterier, men den kan til gengæld være lidt mere besværlig at gøre ren. Til gengæld får du ofte en lidt bedre skum end med en håndholdt model.

Bodum Chambord

Denne mælkeskummer fås i to forskellige størrelser: 80 ml til kr. 150,- og 250 ml til kr. 200,-. Da prisforskellen ikke er så markant, vil jeg anbefale, at man vælger den store model. Den lille kan kun producere en meget lille mængde skum, hvorimod den store passer fint til 2-3 kopper kaffe og desuden er udstyret med et praktisk håndtag. Begge størrelser er lette at rengøre, da de tåler opvaskemaskine.

En ulempe ved Bodums manuelle mælkeskummer er, at glaskanden bliver så varm ved opvarmning i mikroovnen, at man ikke kan holde ved den. Dette til trods for, at den tåler mikroovn. Man skal derfor passe på fingrene, når man tager den ud og kan ikke sætte den direkte på bordet efter opvarmning.

Den vinder dog ved det ikoniske udseende, som matcher Bodums stempelkander helt perfekt. Går du op i æstetik, og har du i forvejen en stempelkande af samme mærke, er den et oplagt valg.

Halvautomatisk

En halvautomatisk mælkeskummer klarer den hårde del af arbejdet, nemlig selve piskningen. Du får ikke ømme arme af at pumpe piskeren op og ned, og du får en lækker, jævn skum, der bevarer sin fyldige konsistens. Disse mælkeskummere kører ofte på batterier og er således nemme at pakke væk efter brug, så de ikke optager plads på køkkenbordet.

Bodum Latte

Den smarte mælkeskummer fra Bodum pynter på bordet og giver et dejligt stift mælkeskum, der ikke falder sammen efter kort tid. Det spiralformede piskeris bevæger sig både op og ned og til begge sider, hvilket gør, at skummeren får arbejdet mest muligt luft ind i mælken.
Bodum latte
Både beholder og piskeris tåler opvaskemaskine, men låget skal kun aftørres med en opvredet klud. Beholderen kan gå i mikroovnen, så du nemt kan lune mælkeskummet.

Der er dog også ulemper ved denne halvautomatiske mælkeskummer. Det kan fx være irriterende, at man skal holde knappen nede under hele piskningen. Her kunne Bodum godt have udstyret den med en tænd/sluk-knap, som ville gøre processen lidt sjovere. Derudover er beholderen lavet i plastic, som med tiden kan blive grimt i modsætning til glas.

Bodum Latte kan rumme 200 ml og koster omkring kr. 400,-. Den fås med sort, rødt, limegrønt og hvidt låg, så der findes en version til enhver smag.

Fuldautomatisk

Med en fuldautomatisk mælkeskummer skal du næsten ikke røre en finger. Når mælken er hældt i kanden, trykker du blot på en knap og venter, mens maskinen producerer den fineste, fyldige skum, som varmes op undervejs i processen. Lettere bliver det ikke. De er dog også noget dyrere end de andre typer, men hvis du vælger den rigtige, får du også noget for pengene. Nespresso og Philips har hver et bud på solid kvalitet og høj funktionalitet.

Philips mælkeskummer

Pphilips Senseo mælkeskummer

Den elegante og klassiske mælkeskummer fra Philips er en fryd for både øje og gane. Den er udformet i et stilrent design og laver det fineste skum på kun 2 minutter ved hjælp af magnetisk piskning. Den rummer 120 ml og kan lave både koldt og varmt skum med et relativt lavt støjniveau.

Kanden er udstyret med slip-let belægning og er meget let at rengøre efter brug. Selve kanden skal blot skylles i varmt vand, evt. med lidt sæbe, mens låg og pisker kan gå i opvaskemaskinen.

Vejl. pris: kr. 699,- hos KitchenOne.dk

Nespresso Aeroccino3

Nespresso er efterhånden blevet lig med kvalitet, og er du faldet for deres stilrene og funktionelle maskiner, kan du garanteret få stor glæde af Aeroccino3, som helt selv laver en luftig og silkeblød skum til din kaffe uden en lyd.

Nespresso mælkeskummer

Den vinder i Politikens test af fuldautomatiske mælkeskummere, men scorer dog ikke topkarakter, idet omdrejningshastigheden virker lav, og man ikke selv kan styre skummængden. Det er dog en ”bivirkning” ved de fleste skummere i denne kategori.

På plussiden er den meget let at betjene og rengøre, og så er der virkelig kælet for designet.

Beholderen rummer 120 ml ved skumning, men dobbelt så meget hvis du kun vil opvarme mælken.

Den findes i hvid, sort og rød og koster kr. 560,- på nespresso.com og i Nespressos forretninger.

Alternativ kan man købe en Nespresso maskine fra hvor Aerocciono3 medfølger til ca. 899,- kr.

Hjemmy.dk anbefaler

Som sagt opfylder alle ovenstående mælkeskummere forskellige behov, og man bør overveje, hvad det er for en maskine, man har brug for. Hver type har sine fordele og ulemper, og det er en meget individuel beslutning.

Dog kan man sige, at hvis du ikke vil bruge en mælkeskummer så ofte og ikke tænker yderligere over designet, så er en håndholdt model en rigtig fin løsning til en super god pris. Er æstetikken vigtig for dig, kunne Bodum Chambord være et fornuftigt bud, men nok ikke til hverdagsbrug, medmindre du har gode, stærke arme. Vil du derimod have luftige og cremede cappuccinoer hver dag, kan du lige så godt investere i en fuldautomatisk mælkeskummer, som holder længe og klarer alt arbejdet for dig, så du kan bruge tiden på andre ting.

TIPS FRA ANDRE BRUGERE

Tilføj et tip til artiklen