Dobbeltdyner – hænger pris og kvalitet sammen?
Dobbeltdyne

Dobbeltdyner – hænger pris og kvalitet sammen?

0 1007

Har du desperat brug for en god nats søvn og overvejer du at købe en dobbeltdyne? Drømmer du om lækker komfort, varme og en god nats søvn, så kan løsningen være en god dobbelt dyne.

En dyne er i princippet flad pose med blødt fyld. Dyner er den mest almindelige form for sengedække i Danmark grundet de 4 årstider.

Travlt? Gå direkte til anbefalingerne her

Syntetisk dobbeltdyne fyld
Syntetisk dobbeltdyne fyld

Vælger du den rigtige dyne til den rigtige årstid, har du ikke brug for f.eks. tæpper eller lagener, hvis det bliver varmt eller koldt. Nogle typer dyner er specielt gode til at regulere temperaturen under dynen, så forholdene for en god nats søvn er optimale.

Der findes et bredt udvalg af komfortable og stilfulde dobbelt dyner på markedet, hvilke alle potentielt kan forbedre både søvn og sove komfort. Med det helt rigtige betræk til dynen, kan du også få et mere flot og hyggeligt soveværelse.

Størrelser på dobbeltdyner

Dobbeltdyne uden betræk
Dobbeltdyne uden betræk

Når man skal vælge dyne, er det madrassens størrelse der delvist afgør størrelsen på dynen.

En dobbelt dyne måler typisk 200 cm x 200 cm. Størrelse er ideel til en dobbeltseng, men kan også bruges til mindre senge hvor dynen så falder ud over kanterne på madrassen. En dyne der måler én størrelse større end madrassen, kan være en god ide, specielt hvis der er mere en person under dynen.

Ud over en standard dobbelte dyne, er der andre standard størrelser, der hver i sær passer til en bestemt type seng, og er designet til at give god komfort og dækning.

Dyne type Metric størrelse Imperial størrelse
Dobbelt 200 cm x 200 cm 79” x 79”
Dobbelt m. længde 200 cm x 220 cm 79” x 84”
King 240 cm x 220 cm 94” x 87”
Super king 260 cm x 220 cm 102” x 87”

Sådan vælger du dynestørrelse

Generelt siger man at en dyne skal være dit brystmål + 30 cm i bredden, og din højde + 30 cm i længden. For en dobbeltdyne kan man anvende samme princip, brystmålene på de personer der skal ligge i sengen + 30 cm.

Omkring puder siger man generelt at, sover du på siden, skal du have en tyk pude, og sover du på ryggen skal du have en tynd pude.

Typer af fyld i dyner

Fyldet i en dyne påvirker i høj grad dynes kvaliteten og pris. Dyner med syntetiske fyld er velegnede til allergikere da denne type fyld ikke er allergifremkaldende. Andre fordele ved syntetisk fyld, er at det har svært ved at optage fugt, tørre hurtigt og dermed ikke mugner.

Flot seng med dyne
Flot seng med dyne

Syntetiske dyner består primært af hule fibre og microfiber. De hule fibre er gode til at holde på varmen, og mindre meget om dun. Microfiber efterligner derimod fjer, og er mere kompakte og lidt tungerer.

Dyner med naturfyld består hovedsageligt af gåsefjer, andefjer, gåsedun, andedun eller en kombination af disse. Fordelene ved en dyne med naturfyld, er at man kan opnå højere bæreevne, ift. en tilsvarende størrelse dyne med syntetisk fyld.

Fjer kan være tunge hvorimod dun er lette. Dun isolere væsentligt bedre end fjer, og ved at blande dun og fjer opnås de bedste resultater. Alt efter dynens formål og temperaturen i rummet hvor dynen skal bruges, vælges en dyne med et passende blandingsforhold og korrekte bærevner.

Hvad betyder en dynes bæreevne?

Ud over forskellige størrelser og fyldets i dobbeltdyner, komme dyner også med forskellige termiske egenskaber.

Bæreevne måles fra 1-15, og er et udtryk for hvor godt en dyne holder på varmen. Desto højere bæreevne desto bedre holder dynen på varmen. Tykkelsen på en dyne har ikke nødvendigvis noget at gøre med hvor høj bærevnen er, dvs. man kan altså godt have en forholdsvis tyk dyne, med en lav bæreevne og omvendt.

Tip: Den ideelle bæreevne afhænger af klima, sæson og personlige præferencer.

Temperaturregulerende dyner

Temprakon sæt
Temprakon sæt

Det danske firma TEMPRAKON har på baggrund af teknologi anvendt af NASA udviklet en dyne der har ekstraordinære temperatur og fugt regulerende egenskaber. En dobbeltdyne fra TEMPRAKON hjælper med lede fugt og varme væk fra kroppen når man er varm, men samtidig regulerer den automatisk så den holder på varmen hvis man er kold.

Tip: Læs mere om TEMPRAKON dyner her

Pris og kvalitet

Pris og kvalitet hænger helt sikkert sammen, du kan få en billig dobbeltdyne helt ned til 49,- kr. hos IKEA hvorimod en dobbeltdyne hos Jydsk koster ca. 350 kr. I den anden ende af prisskalaen kan man f.eks. købe en helårs gåsedunsdyne eller en luksus silkedyne til et sted mellem 5.500,- og 6.000,- kr.

Køb den rigtige dobbeltdyne

Når du har besluttet dig for at købe en dobbelt dyne, er det vigtigt at overveje, hvilken type fyld og bærevne du har brug for.

For at give dig en ide om hvad forskellige dobbelt dyner koster, har jeg kigget på nogle af de forskellige butikker og udvalgt nogle kvalitetsdyner som vises herunder:

Hjemmy.dk anbefalinger

Min anbefaling er klart dyner fra Temprakon hvilket bygger på moderne teknologi og komfort til meget rimlige priser. Hos denne forhandlerer er der et stort udvalg af Temprakon dobbeltdyner, priserne starter fra ca. 1.500,- kr. op til ca. 2.999,- kr hos tekstilladen.

Temprakon sommer dobbeltdyne 200 x 220
Temprakon sommer dobbeltdyne 200 x 220
Gå til forhandler

Der tilbydes også fri fragt med GLS ved køb over 600,- kr. samt ubegrænset returret. Hjemmesiden har også en en perfekt trustpilot score med rigtig mange brugeranmeldelser – kan klart anbefales.

Hos Søvn og Komfort er der et godt udvalg af helårs-dyner med en bæreevne omkring 11. Fyldet i dynerne er moskus, silke eller en kombination mellem silke og bambus. Priserne starter fra 1.798,- kr.

Hos Soveland kan du finde et bredt udvalg af dobbelt dyner i god kvalitet og til rimlige priser. Denne supreme moskus helårsdyne, 200 x 200 cm er set til 1699,- kr.

Vedligeholdelse af dobbeltdyner

Brug altid et dynebetræk sammen med din dyne, da dette beskytter dynen og giver dig mulighed for at vaske betrækket jævnligt.

Det mest almindeligt anvendte type dynebetræk er lavet af bomuld, primært fordi det er let at vedligeholde og fordi det føles godt mod huden og giver høj komfort. Dynebetræk af bomuld findes i forskellig mønstre og med forskellige teksturer hvilke kan væves ind i betrækket. Silke derimod, er kendt for sin meget bløde og glatte konsistens, og ses ofte i flotte og levende farver.

Ved vask og rengøring af dyne og dynebetræk, er det altid vigtigt at læse de medfølgende plejeinstruktioner, og efterfølgende følge dem grundigt. Instruktionerne findes normalt på etiketten der er syet ind i dobbeltdynen eller betrækket. Normal står det også på produktets emballage.

Den rigtige dobbeltdyne kan gøre underværker for enhver! Held og lykke med dit køb.

TIPS FRA ANDRE BRUGERE

Tilføj et tip til artiklen